Dani otvorenih vrata u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan – Bolnica Otvorena JEdnakima

Poštovane kolegice i kolege,

pozivamo vas na Dane otvorenih vrata u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan (Dvorana J. J. Strossmayer) 17. svibnja i 24. svibnja 2024. godine kada ćemo prigodnim edukativnim programima obilježiti Dan protiv diskriminacije LGBTQIA+ osoba i najaviti Mjesec ponosa.

Dana 17. svibnja obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT), na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualnost s popisa međunarodne klasifikacije bolesti. U Mjesecu ponosa slavimo različite identitete. To je vrijeme prihvaćanja različitosti i promicanja inkluzivnosti.

LGBTQIA+ osobe kroz povijest su prolazile dug i trnovit put prema ravnopravnosti, no određeni tipovi društvenih stavova i trendova još su uvijek prisutni te mogu snažno utjecati na njihove živote i mogućnosti. Osim izloženosti predrasudama, stigmatizaciji i diskriminaciji,  nerijetko su i žrtve nasilja i/ili isključivanja iz društvenih procesa. Sve to može rezultirati kontinuiranim stresom i imati za posljedicu narušeno mentalno zdravlje.

Dani otvorenih vrata imaju za cilj podizanje svijesti o izazovima s kojima se LGBTQIA+ osobe susreću, kao i doprinosima koje pružaju našem društvu; točno informiranje i educiranje stručnjakinja_a mentalnog zdravlja i drugih zdravstvenih djelatnica_ka  o rodnoj raznolikosti, manjinskom stresu, afirmativnom terapijskom pristupu, prevenciji HIV-a i drugim pitanjima koja su važna za LGBTQIA+ zajednicu.

Kroz izlaganja eminentnih stručnjakinja_a u ovom području, dijalog, konstruktivnu raspravu i razmjenu iskustava u manje formalnom okruženju, pruža nam se prilika da aktivno djelujemo u smjeru veće tolerancije u društvu u kojem živimo.

Dane otvorenih vrata “Bolnica Otvorena JEdnakima!” organizira terapijski tim Programa zaštite mentalnog zdravlja LGBTQIA+ osoba (BOJE), uz potporu ravnatelja Klinike za psihijatriju Sveti Ivan izv. prof. prim. dr.sc. Vladimira Grošića te Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Program Dana otvorenih vrata i više informacija možete preuzeti ovdje.

Za sudjelovanje na Danima otvorenih vrata molimo prijaviti se na mail: info.vividoriginal@gmail.com.